Vorbesc des despre capturile mele vintage, asa ca stiti deja, probabil, si unde le gasesc, si cum—din cand in cand—mai primesc si dude. Asta e, riscul meseriei.
Daca n-ati incercat niciodata sa va aventurati in matele incurcate ale pietelor online internationale, iata cateva idei si lucruri la care sa va ganditi.
1. Cautati si pe platformele locale din alte parti.
- eBay, uneori, daca dati cautare pe ceva care va intereseaza, o sa va arate si rezultate din alte tari; daca nu gasiti ce va trebuie la voi acasa, incercati si declinarile cele mai comune (.fr. .it, .uk, etc.); daca nu gasiti ce va trebuie nici acolo, tineti cont ca exista multe platforme de vanzari in lumea asta, unde vanzatorii sunt, in general, oameni si e posibil sa accepte sa trimita pachet si in international. Inainte sa le scrieti, faceti-va temele si cautati ce servicii de posta sunt accesibile in zona lor, si cat costa, astfel ca munca in plus (pentru ei) sa fie deja rezolvata de voi. Iata cateva:
- olx (aici, stiti si voi, procedati cu grija)
- Etsy (international, vanzatorii sunt de peste tot. Cautati-i pe cei cu recenzii bune)
- MercadoLibre (din Argentina, cu vanzatori din Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Costa Rica, Dominican Republic, Mexico, Spain, Ecuador, Guatemala, Honduras, Peru, Panama, Uruguay si Venezuela)
- Mercari (international)
- OfferUp (US)
- craigslist (international, desi vanzatorii din alte tari sunt mai greu de convins sa trimita in posta cand valoarea e mica)
- Hood.de (Germania)
- craigslist (unii sateliti sunt mai activi decat altii, va trebui sa sapati—de pilda, daca vanati un Shiseido, cautati intai pe craigslist tokyo/singapore).
2. Adunati TOATE detaliile despre parfumul cautat.
- in functie de ce cautati, incercati sa gasiti detalii legate de
- cum ar trebui sa arate la varsta pe care o are acum (culoare, de pilda, ori grad de evaporare in sticla daca e sigilata, etc.)
- variante de flaconaj (sunt multe situri pentru vintage, precum si pagini special dedicate unora dintre brandurile mai cunoscute)
- preturile cu care s-au vandut produse similare in trecut (asta puteti gasi pe ebay, cautare>> filtru: produse vandute)
- conditiile de trimitere parfum catre tara in care locuiti (daca se poate trimite pachet cu parfum in Ro, de pilda, ori vi-l caseaza la posta)
3. Formulari alternative (ce cuvinte folosim, efectiv, la cautare)
- de parfum: daca nu gasiti fix ce va doreati, cautati si alte concentratii (“parfum de toilette”, de pilda, este o titulatura mai veche care are aceeasi concentratie cu Eau de Parfum; s-au mai facut, de-a lungul timpului, “soie de parfum”, “elixir”, “eau concentree”, “toilet water” (lol), uleiuri, etc.)
- de sticla: cartusele reincarcabile, de pilda, sunt relativ usor de gasit si mult mai ieftine, la ml, decat sticlele de magazin; la fel, sticlele splash., ori “atomiseur” (sticlele de model mai vechi care pulverizeaza continuu, in loc de fas-cu-fas) Guerlain e un exemplu bun.
- de scop: testerele si fiolele mari sunt, uneori, o varianta ok—si-atunci cautam “vintage tester”, “demonstration”, etc.
- de cantitate: unele firme au avut productii in sticle de cantitati foarte specifice (17ml, 93ml, etc.); mi s-a intamplat sa nu gasesc parfumul dupa nume, ci dupa masura sticlei
- metoda asta e putin dubioasa, insa functioneaza: uneori scriu intentionat gresit numele firmei (“guerLIAN”, de pilda); pentru ca algoritmii nu categorisesc postarea respectiva, e mai probabil ca exista mai putina competitie la cumparare (mai ales pe licitatii).
- uneori salvez o cautare (de pilda: parfum vintage, de la una din firmele x-y-z, sub 50$, cu shipping inclus, si care are optiune de “cumpara acum”) ca sa imi intre, apoi, notificari cand apare ceva nou
- cand n-am nimic specific in minte caut si la general: “old perfume lot”, de pilda, ori “estate sale lot”
- in trecut m-am distrat si cu sticle- surpriza (“mystery fragrance”, de exemplu, unde e cazuta eticheta si nu stii ce primesti, ori “unknown perfume”, unde vanzatorul nu cunoaste sticla)
4. Detalii, detalii, detalii.
- Cereti detalii despre produs, poze la fiecare amanunt (facute pentru voi, nu din postare, care e posibil sa fie veche), etc.
- Cereti detalii despre sursa, fie ca e magazin, targ de vechituri, ori de la matusa din dulap
- Intrebati ce altceva mai are la vanzare vanzatorul. La valoare mai mare e mai usor sa ceri sa faca shipping
- Oferiti toate datele pentru shipping; daca vanzatorul nu vrea sa se complice, intrebati in ce tari e dispus sa trimita
- Scrieti, negru pe alb, instructiuni de impachetare. Multi vanzatori nu stiu ce inseamna sa ti se scurga un Guerlain vechi ori sa ti se rupa gatul de la o sticla ambalata prost. Multi nici nu stiu ca ne intereseaza si lichidul, deci protejeaza doar sticla, altii arunca cutiile, etc.
- Oferiti toate detaliile legate de shipping, pre-completati formulare de vama, etc. Faceti sa fie usor pentru vanzator sa faca o exceptie.
5. Dupa ce primiti coletul, asteptati.
- in afara de zdruncinaturi, parfumurile, in tranzit, isi schimba si temperatura de mai multe ori—asa ca e posibil ca sticla sa nu arate exact la fel. Lasati-o sa se odihneasca. Uneori, schimbarile includ:
- culoare schimbata. Documentati cu poze si comparati cu cele din postarea de vanzare- e posibil sa fie treaba de lumina.
- particule (ori “nori” /neclaritate in parfum, ori fulgi, ori cristale la dop)
- comportament nepotrivit (sticla fasaie, bolboroseste, sare capacul de unul singur, lol)
- ASTEPTATI 2-3 saptamani.
- pulverizati 3-4 fasuri LA GUNOI, SI APOI ASTEPTATI IARA. De multe ori parfumul prins pe teava are alt miros decat cel din sticla, pentru ca plastic, pentru ca oxidare, etc. Cu alte cuvinte, NU aruncati parfumul daca primul fas e rau 🙂
Daca aveti intrebari ori completari, aici-s.