In 1899, Houbigant ii cere lui Mucha să proiecteze o camera de brand pentru Expoziția Universală de la Paris din 1900; Mucha—deja cunoscut si in plina glorie—accepta, si ramane sa colaboreze cu Houbigant pana în 1904, cand se muta, atras de New Yorkul imbogatit de de-alde Astor si Rockefeller—si invitat de de-alde Rotschild—în Statele Unite.
(Daca nu-l cunoasteti, Alfons Maria Mucha—cunoscut la nivel internațional ca Alphonse Mucha—a fost un pictor, ilustrator și grafician boem ceh, care a trăit la Paris în perioada Art Nouveau; cunoscut mai ales pentru afișele sale de teatru distinct stilizate și decorative, a fost inspirat de Sarah Bernhardt dar a colaborat, asa cum a facut-o cu Houbigant—cu lideri din multe alte domenii, de la decor la educatie, si de la numismatica la mancare. E greu sa ne gandim la arta comerciala dincolo de reclamele de la televizor ori panourile publicitare… dar poate n-ar fi la fel de greu daca ar fi realizate de artisti de calibrul lui Mucha).
Există foarte puține documente referitoare la decorarea sufrageriei Houbigant la Expoziția Universală de la Paris din 1900. Singura descriere este cunoscută de jurnalistul Jean de la Tour, care zice în Le Figaro din 23 mai 1900:
„Sufrageria Houbigant a fost împodobită de maestrul Muscha (sic!), și este cumva apoteoza parfumeriei prin flori: frize suprapuse de campanule, caprifoi și mimoză, cu patru panouri mari dedicate florilor mai importante care, stim, sunt specialitatea Houbigant: trandafirul, violeta, floarea de portocal, și ranunculul. Patru ferestre mici, tot de Muscha (sic), conțin sticle de parfum Houbigant, iar în centrul sufrageriei, o frumoasă statuie stă pe o coroană de iris de violete și trandafiri.
Mucha a produs o serie de desene pregătitoare mai mult sau mai puțin finalizate, a căror implementare a fost atribuită mi multor diverși artiști și artizani. După cum se obișnuiește la finalul acestui tip de eveniment, toate obiectele realizate pentru a găzdui expoziția și expozanții vor fi demontate și distruse—rareori, asadar, se intampla sa supravietuiasca resturi materiale.
Daca asta se va intampla si cu sufrageria Houbigant, ar fi o mare pierdere.”
Tot in jurul anului 1899 si tot pentru expozitie, Paul Parquet a creat un parfum nou numit Coeur de Jeannette, cu sticla si eticheta proiectate de acelasi genial Alphonse Mucha.
Nu există dovezi că fix parfumul asta ar fi figurat, ajuns la timp, în vitrinele expoziției; ce stim, insa, e că Houbigant a refolosit conceptul de design al lui Mucha, si l-a reinterpretat , in 1904, pentru lansare pe o piață mai largă—si indiferent cat de mult a evoluat designul, eticheta concepută de Mucha a fost întotdeauna asociată cu parfumul.
Eticheta facuta de Mucha a fost folosita ca advertorial in multe reviste ale vremii, cum ar fi: Femina , The Theatre Magazine , Life , Scribner’s Magazine , The Washington Post , The Smart Set , The Evening Post , New York Tribune , The Brooklyn Daily Eagle , Rochester Democrat and Chronicle , The Druggists Circular , The Century, NARD.
Informatia prezentata—si toate drepturile pentru imagini—a fost tradusa si adaptata de pe richet.christian.free.fr., wikipedia, si houbigantperfumes.blogspot.com.