Miss Dior de Christian Dior, lansat in 1947, a fost creat in tandem de parfumierii Jean Carles and Paul Vacher si—asa cum se intampla des in vreme in care lansarile erau muncite si rare—a cunoscut un succes imediat.
Musiu’ Dior iubea anglicanismele, asa ca numele a fost usor de asamblat: Miss e Miss, si Dior e celalalt copil al familiei (sora lui Christian), Chatherine. Directia artistica a fost usor de asamblat, iar la ea a mai participat si Serge Heftler-Louiche, prieten din copilarie si fost manager de succes la Coty. Mai tarziu, Serge a devenit directorul plenar al Parfums Dior.
Legenda parfumului spune ca Dior a facut nenumarate teste de consumator, si toate doamnele, fara exceptie, l-au urat cu pasiune (greu de crezut avand in vedere ce produceau Nina Ricci si Chanel in aceeasi perioada post-belica, insa asa e povestea casei). France Actuelle, chiar, raporteaza ca in tot anul lansarii Miss Dior a fost vandut de fix 150 de ori (pentru perspectiva, in primul batch au fost facute doar 283 de sticle, realizate manual de catre 3 persoane. Tot pentru perspectiva, 20 de ani mai tarziu, in 1967, Parfums Dior vindea 9,000,000 de articole).
Designul de sticla a inclus amfore colorate ori incolore din cristal Baccarat, sticle splash cu houndstooth (pepitul piciorul-cocosului pe care l-a consacrat casa Dior si adaptat tuturor departamentelor de catre Victor Grandpierre), si flacoane simple de cristal sau de sticla pentru reumplere (cum e al meu).
Compozitie
Miss Dior a fost initial clasificat ca un chypre aldehidic, iar cifra declarata era de 350 de ingrediente. Ca idee, pornea cu un top aldehidic-sapunos-aerat, dupa care se trecea la un mijloc floral greu, iar baza era ciprata si verde.
- aldehide, galbanum, bergamota, gardenie
- lacramioare, neroli, narcise, garoafe, iasomie, iris, trandafir, seminte de telina
- laudan, paciuli, ambra, lichen de stejar, pielarie, santal, vetiver
NOTA TRIVIA: Miss Dior a inspirat enormul succes care a fost primul sapun Lux, aparut in 1960 🙂
*nota: material compilat cu informatii culese si traduse de pe wikipedia, Dior, si castor-hara.com.