un alt iconic #vintage care aduna, intr-o sticla minuscula (flaconnette), cea mai sincera, scumpa, si paralizanta bomba de iasomie care exista: #Joy, de la #JeanPatou, aici intr-o sticluta vintage de extract de parfum produsa intre 1960-1975 (stim asta pentru ca lipseste “de” intre nume si casa).
Nascut in Normandie in 1887, Jean Patou a trait o viata scurta si palpitanta: in 1907 a inceput sa lucreze ca furrier (blanar de lux); in 1912 se muta la Paris si deschide o casa de moda pe care apoi o vinde in 1914; mai tarziu deschide inca una, eponima, care in sfarsit il consacra, si-l imbogateste.
Deschisa in paralel cu atelierul de moda, casa de parfumuri Jean Patou cunoaste un succes rasunator si este, si astazi, pilonul principal al marcii; de-a lungul anilor, aproape 50 de parfumuri au fost create in laboratoarele Patou, si multe dintre ele au devenit foarte populare: 1000, Adieu Sagesse, Sublime, and Vacances sunt, si astazi, foarte colectionate.
Niciunul, insa, ca Joy, care- fapt mai putin cunoscut- este al doilea cel mai bine vandut parfum din istorie (primul fiind- dupa multa publicitate- Chanel No°5). Construit intre 1925-1929 si lansat in 1930, Joy a fost prezentat ca cel mai scump parfum de pe piata si descris ca fiind blenduit din 350 flori de iasomie si 11 trandafiri PE MILILITRU; Marilyn Monroe, Vivien Leigh, si Jackie Onassis au purtat, cu toatele, Joy.
In orice caz, efectul e total, zemos, si adevarat: o iasomie verde, indolica, vie, si pretioasa, asezata pe un pat de trandafiri bulgaresti scaldati in tuberoze si un mosc lasciv… Notele listeaza si ylang si santal, iar nasul meu mai culege si niste mirodenii si o garoafa grasa—cu toate astea, nimic nu conteaza prea mult pentru ca iasomia e ca o pictura fotorealista: fidela realitatii pana in cel mai mic detaliu, cu avantajul supradimensionat ca 1. este arta, deci e interpretabila si 2. poti sa faci zoom pana cand intensitatea te copleseste, te acapareaza, te ingroapa.