Potrivit mitologiei grecești, grădina Hesperidelor era o grădină care aparținea consoartei lui Zeus, Hera; in ea creșteau merele nemuririi, ingrijite de fiicele lui Hesperus (si zeite ale serii), Hesperidele. Prin aglutinare, merele magice de aur au inceput si ele sa se numeasca Hesperide si, in timp, au imprumutat denumirea unor fructe mai…. pamantesti: mai întâi asa s-au chemat portocalele și, mai apoi, numele s-a transferat la întreaga familie a citricelor.
Astazi, citricele sunt folosite pentru un plus de eleganta, curatenie, si optimism, iar parfumurile care le contin sunt adesea descrise ca usoare si insorite. Aromele masculine, mai ales, sunt deosebit de greu de imaginat fără citrice—chypre, de exemplu, conține întotdeauna bergamota; insa mai intotdeauna, la notele întunecate si orientale (vetiver, lichenul de stejar, iris, ambra, paciuli) se adauga si citrice care sa le inalte si sa le dea strălucire.
PROFIL DE AROMA: proaspata, revigorantă, și efervescentă; acra, tonica, optimista.
LOC IN PIRAMIDA DE NOTE: cu exceptia unora (floarea de portocal, floarea de lamai, floarea de mandarina, verbina), citricele sunt in general o nota de varf datorita greutatii lor moleculare scăzute (se evapora foarte repede).
SE AMESTECA BINE CU: toate celelalte note.
EXTRACTIE SI UTILIZARI
Uleiul de citrice este rezultatul presării la rece, cu exceptia verbinei și yuzu (amandoua plante cu frunze umede/carnoase) si a petitgrain, ale carui crengi si frunze se pretează bine la distilarea cu abur. Desi nu e foarte comun, distilatul din crengi si frunze se poate obtine din mai toate plantelor-agruma dupa acelasi model, iar atunci se numeste “petitgrain de …….”.
In afara de parfumerie si industria cosmeticelor, distilatii si uleiurile de citrice mai sunt folosite si ca dezinfectanti, in solutii impotriva insectelor, ca aromatizatori pentru mancaruri si bauturi, in produse de curatenie si baie, etc. In plus, ele ocupa un spatiu importat in aromaterapie, unde sunt folosite ca potentator de memorie, tonic, si intaritor. Ca nota de fond, uleiul care se depune în glandele din coaja de citrice este afectat de eventualele pesticide, pe care le poate absorbi- de aceea, in cazul in care folositi uleiuri esentiale de citrice, incercati sa le alegeti pe cele organice/bio.
ISTORIC
Deși citricele par acum omniprezente, fructele parfumate se numărau, demult, printre mărfurile prețioase de pe drumurile matasii; prima mențiune a citricelor apare, in fapt, în Nan-Fang Ts’ao Mu (Copaci și plante din sud) scrisă în jurul anului 300 d.Hr. de către Chi Han, în timp ce în 1178 apare o cronică întreagă dedicată citricelor, (Chű Lu ), scrisă de Han Yen-chih.
Dupa cum o spune si istoria lor documentata in analele maisusmentionate, citricele au aparut in China și Asia de Sud-Est, unde astazi pot fi găsite circa 500 de specii; de acolo, citricele au fost aduse la apus de către arabi. Ei au pus bazele, prin partile pe care le-au avut sub control (Spania si Sicilia), culturilor de citrice atat de impamantenite in Europa—uleiurile de citrice siciliene sunt, pana astazi, printre cele mai apreciate.
De la descoperirea lor, uleiurile de citrice au devenit un element important al parfumurilor europene—se poate spune ca folosirea lor chiar a determinat, intrucatva, creșterea in importanta a parfumeriei europene, pentru ca citricele si parfumurile au evoluat in paralel. Ca dovada, prima breaslă separata de parfumeri a fost înființată în 1190, cand citricele, folosite initial in bauturile spirtoase pentru a le face mai potabile, le-au facut pe acestea atat de atractive incat lumea a inceput sa le foloseasca si extern, intr-o forma incipienta de apa de colonie (unde altundeva, decat…Cologne).
Mai tarziu, Louis XIV (1638-1715) s-a indragostit atat de tare de notele hesperidate incat a ordonat parfumierului său de curte (M. Martial) să compună în fiecare zi un nou parfum care sa le contina; ca sa ajute procesul, grădinarii săi au inceput sa planteze portocali de la care sa poata preleva flori tot anul, si asa a aparut L’Orangerie.
Inca si mai tarziu, in secolul al XVIII-lea, parfumeria a înflorit cu adevărat în Europa, iar cresterea in popularitate a formulei eau de cologne se datoreaza intru totul mirosului plăcut, cald, și strălucitor de bergamota. Cel mai influent miros al perioadei a fost Aqua Admirabilis, compus de Gian Paolo Feminis în 1709 si construit din alcool, uleiuri de neroli, bergamota, lavandă, și rozmarin. De la curte, Feminis s-a mutat ulterior din Italia lui natală la Köln, unde nepotul său (Jean Marie Farina) a continuat producția formulei racoritoare; aceasta a dobândit rapid denumirea de Eau de Cologne, si a devenit foarte populara. Înainte de pensionare, Farina a vândut formula lui Léonce Collas, care la rândul său a vândut formula originală lui Armand Roger și lui Charles Gallet în 1862; Gallet a început vânzarea Eau de Cologne în 1884, si a mentinut producția, sub acelasi nume, până în zilele noastre.
NOTE INDIVIDUALE | Partea I- fructele
(despre florile de agruma si cateva dintre ierburile citrice, care intra tot in galeata Hesperidaelor insa au un caracter aparte, intr-un post viitor)
Bergamota (Lat. Citrus Bergamia) este una dintre cele mai populare note de citrice: nu numai că este utilizată extensiv într-o varietate de parfumuri, de la eau de cologne clasică până la parfumurile moderne si aldehidice, dar face parte esentiala din triada care defineste genul Chypre, unul dintre cele mai respectate genuri in parfumerie.
Bergamota crește aproape exclusiv pe coasta Calabriei, unde a fost în mod tradițional presata la rece pentru extractia uleiului esential. În secolul al XVIII-lea, mici cutii de papier-mâché parfumate cu bergamot erau foarte populare. Bergamota a fost o componentă principală a săpunului preferat al lui Napoleon, Brown Windsor, care mai conținea și ulei de lavandă. Mirosul său favorit era Eau de Cologne din Jean-Marie Farina din bergamota, rozmarin și levănțică, (formula pe care împăratul a consumat-o în cantitati industriale—litri intregi, se zice, pe luna). Înainte de pensionare, Farina a vândut formula lui Léonce Collas, care la rândul său a vândut formula originală lui Armand Roger și lui Charles Gallet în 1862; Gallet a început vânzarea ei ca Eau de Cologne în 1884… în producție până în astăzi.
Iata, aici, o poza foarte recenta de la un prieten Nas de Nas, care a gasit in Austria una dintre sticlele Farina mentionate mai sus:
Reprezentanti moderni ai bergamotei: Annick Goutal Eau d’Hadrien, Acqua di Parma Blu Mediterraneo Bergamotto di Calabria
Grapefruit(Lat. Citrus x paradisi), ca si pomelo, are un parfum luminos, clar, si amarui, foarte potrivit pentru combinatii care includ si bergamota; de multe ori, uleiul pur e inlocuit cu formula sintetica, pentru ca fara omogenizatori ori blenduire corespunzatoare se descompune foarte rapid; in ultima vreme, pomelo si greful roz au inceput sa castige si ele teren.
Reprezentanti: Guerlain Acqua Allegoria Pamplelune, Chanel Bleu de Chanel, Ormonde Jayne Osmanthus, Jo Loves Pomelo
Lamaia (Lat. Citrice limonie), cu parfumul ei însorit, este un simbol absolut al verii. Venita din Sudul Chinei, ea este acum cultivata în Sicilia, California (am si eu un copac de lamai Meyer in curte), Guineea, Brazilia și Israel.
Reprezentanti: Etro Lemon Sorbet, Guerlain Coriolan, Christian Dior Eau Sauvage, Caron Alpona (+ grapefruit + bergamota), Miller Harris Citron Citron
Limeta (Lat. Citrus aurantiifolia) vine din India și Asia de Sud-Est. Mirosul ei este mai uscat, mai usor si mai dulce decat cel al lamaii, cu care se amesteca minunat. Ca si celelalte note citrice, limeta adaugă claritate multor compoziții, întărind strălucirea proaspata a celorlalte note de varf.
Reprezentanti: Acqua di Gio Giorgio Armani, Annick Goutal Eau de Sud, Givenchy Monsieur de Givenchy, Guerlain Habit Rouge
Portocala amara (Lat. Citrus aurantium), cunoscuta și sub denumirea de portocală Sevilla ori bigarada, a fost unul dintre primele citrice aduse în Marea Mediterană din China. Unele dintre cele mai importante utilizări ale portocalei amare este o distilare a florilor pentru producerea unui absolut (extras cu solventi) sau neroli (dacă este distilată cu abur). Crengile și frunzele tinere pot fi distilate, si ele pentru a forma bigarada, un ulei minunat care are o nota verde construita pe fundalul unei baze floral-citrice amarui. Portocala (Lat. Citrus sinensis) de tip Valencia, dulce, produce un ulei fructat, dulce si el, utilizat în mod frecvent pentru izolarea limonenului și a altor derivați. În parfum, portocala poate poate adăuga o calitate radiantă si zemoasa, mai ales atunci când este amestecată cu flori albe. Portocala rosie (Lat. Citrus sinensis), inca si mai dulce, aduce in plus nuante de zmeura, zemoase si un pic balsamice.
Reprezentanti: Frederic Malle Bigarade Concentree, Atelier Cologne Orange Sanguine, Hermes Eau de Merveilles
Clementina, mandarina, tangerina și kumquatul provin din diferite specii de citrice și au caracteristici olfactive diferite. Dintre acestea, mandarina este una dintre cele mai frecvent utilizate în parfumerie pentru mirosul său dulce, dar neobișnuit de complex. Mandarina accentueaza in mod deosebit acordurile de piele, adăugându-le prospetime si dulceata mai ales cand nota este bine blenduita. Ca și mandarina, clementina (Citrus clementine) este folosită atat pentru coaja (care da uleiul esential de clementină) cat si pentru și petitgrainul de clementina (obtinut prim distilarea cu abur a frunzelor), cel mai dulce și mai blând distilat din frunze citrice.
Reprezentanti mandarine
Comptoir Sud Pacifique Mandarin, Caron Eau de Caron Fraîche/Eau de Cologne, Hermes Eau de Mandarine Ambree
Reprezentanti clementine
Guerlain Aqua Allegoria Orange Magnifica, Yves Saint Laurent Cinéma, Tauer Orange Star
Reprezentanti tangerina
Parfums Delrae Amoureuse, Chanel Cristalle, Miller Harris Tangerine Vert
Reprezentanti kumquat
Givenchy Xeryus Rouge, Kenzo Jungle Le Tigre, Mancera Wild Fruits
Yuzu (Lat. Citrus junos), un fruct japonez, ne da un absolut-solvent extras din coaja cu aroma acida, uscată, care amintește de grapefruitul verde. Cel mai fresh dintre toate, yuzu ridica, infoaie, trezeste. În plus, aceasta nota acra poate adăuga longevitate la alte amestecuri mai volatile de citrice, persistând bine si ca nota de mijloc.
Reprezentanti: Parfum d’Empire Yuzu Fou, Issey Miyake L’Eau d’Issey pour Homme
(*nota: material propriu combinat cu traduceri si interpretari selective pe continut de la fragrantica.com, basenotes.com, boisdejasmin.com, si wikipedia.com. Traducerile imi apartin).
1 comment
I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month.
If you want to read about this method, simply search in gooogle: dracko’s tricks