Ca si rasinile, uleiul de vetiver este un produs aromatic cu aplicatii atat de vaste, incat este imposibil de separat de constiinta colectiva si, inca de la primul nas, aminteste in oricine notiuni familiare de confort si de siguranta.
In parfumerie, vetiverul adauga finete si in acelasi timp naturalete elementelor calde si fierbinti, cu care se combina ca parte rece/racoroasa (la fel si citricele, care insa se gasesc mereu in varful piramidei). Vetiveria zizanoid este foarte popular (si prezenta permanentata) în parfumeria de nișă și in multe dintre parfumurile masculine traditionale, fiind consacrat in anii ’20 prin interpretările clasice de la Carven, Givenchy și Guerlain.
PROFIL DE AROMA: Notă naturală de pamant dulce; uscata, lemnoasa, cu ciocolată amară și fațete de fum. In functie de sursa, poate avea tonuri citrice si de pielarie.
CLASIFICARE: cu toate ca este considerat element racoritor, vetiverul cade in genul lemnoaselor, insa in combinatie cu alte elemente el poate aparea ca nota prodilecta in animalice, Chypre, Fougere, si orientale pentru ca se combina foarte bine cu rasinile, trandafirul si vanilia. Pentru celelalte genuri, chiar daca nu izolat prin compozitie, vetiverul e prezent ca agent de fixare a mirosului pentru compusii mai volatili (ii “ingreuneaza”, ii permanentizeaza, le confera adancime).
LOCUL IN PIRAMIDA DE NOTE: pentru ca are o rată de evaporare lentă, vetiverul e intotdeauna baza, ceea ce este foarte rar pentru tipologia plantei (face parte din familia Graminee, ca si graul—deci este ierbos si uscat).
UTILIZARE
E bine de stiut ca uleiul esential de vetiver nu poate fi înlocuit cu ulei reconstituit și nici nu poate fi obținut prin sinteză de laborator. In plus, el are derivați de alcool, (vetiverolii), ceea ce ii conferă o poziție unică, de resursă valoroasă, in parfumerie. Vetiverul pur (cunoscut drept Khus) este ingredientul principal în aproximativ 36% din toate parfumurile occidentale de masa (de exemplu, Caleche, Chanel No. 5, Dioressence, Parure, Opium), peste 50% dintre parfumurile unisex de nisa, și 20% din totalul parfumurile barbatesti.
FIZIOLOGIE si HABITAT
Vetiverul este o iarbă perenă înaltă (1,5-2,0 m) care creste, ca orezul, in soluri umede, mlastini, si pe maluri de ape dulci, insa tolerează nu numai temperaturi extreme, dar si seceta prelungită. Imediat sub suprafata solului prezinta un mic rizom, din care creste un sistem spongios, fibros, dens, de radacini lungi, atoase si foarte parfumate—aceasta este partea plantei din care se extrage uleiul esential. In functie de specie, zona in care se cultiva, metoda, si PHul solului, proprietățile aromatice si difera destul de mult, astfel ca exista mai multe genuri de vetiver recunoscute dupa zona de productie (cum e mustarul de Tecuci, magiunul de Topoloveni, si coniacul de… Cognac).
Vetiver este indigen în India de Sud, Indonezia și Sri Lanka, unde se numeste ulei de liniste. Este, de asemenea, cultivat în Reunion, Filipine, Insulele Comoro, Japonia, Africa de Vest și America de Sud. Uleiul este produs în principal în Java (unde se numeste Akar Wangi, rădăcină parfumată), Haiti și Reunion.
UTILIZARI
Vetiver are o istorie lungă și bogată- in India e folosit pentru jaluzele, care sunt stropite cu apa ca protectie impotriva caldurilor intense si insectelor; in Java, rădăcina a fost folosită de secole în țesăturile de interior (covoare, scoarte) și în jurul capriorilor si tocurilor de usi; radacina este folosită des si în magia populară, ca talisman pentru protectie si noroc la bani.
În plus (si excluzand aplicațiile sale directe in parfumerie), uleiul de vetiver în forma diluată este utilizat în mod extensiv în loțiuni după ras si produse cosmetice si de baie, precum și în siropuri aromatizante, înghețată, și conserve. Esența Khus se folosește în băuturi răcoritoare și pentru reducerea caracterului picant al preparatelor de tutun de mestecat, oferind o notă dulce altor masticatoare și bastoane de tămâie.
Nu in ultimul rand, atât vetiverolii cât și acetații derivati din vetiver au calități fixative și—pentru ca sunt scumpi—sunt utilizati astazi in produse de parfumerie de înaltă clasă. Ei se combină bine cu ionon, linalool, alcool cinnamic, stejar, vanilie, lemn de santal, patchouli și baze cu trandafir.
ALTE UTILIZĂRI
In aromaterapie si medicina Ayurveda, uleiul se foloseste astazi pentru usurarea efectelor ADHD, pentru eliminarea anxietatii, si pentru o buna functionare a creierului. Beneficiile uleiului esențial de vetiver sunt atribuite proprietăților sale antiinflamatorii, antiseptice, afrodisiace, cicatrizante, sedative, și tonice.
(*nota: material propriu combinat cu traduceri selective pe material de la fragrantica.com si wikipedia.com. Traducerile imi apartin).
1 comment
Multumim pentru aceste informatii, pentru mine multe sunt noi si detin un astfel de parfum, Vetiver. Pot spune ca parfumul se potriveste cu ceea ce ati descris, sunt cateva lucruri la care m-am gandit inainte sa ma informez pe site-ul dvs. Ma bucur sa vad ca se confirma.