Daca va pica ochii pe vreun Chantilly mai nou pe care scrie “Dana”, inchideti ochii, intoarceti-va incet, si porniti in directia opusa–pentru ca parfumul langa care va aflati nu este—repet, NU ESTE ce-a vrut Houbigant sa faca in 1941.
Daca, insa, pe sticla ori eticheta scrie fie ca-i facut in Franta, fie “compounded in the US”, opriti-va si respirati cu grija: daca a fost pastrat bine si deschis rar, Chantilly… e fix ca o spuma de danteluri si pasmanterii, pasteluri si fufu-uri.
Chantilly a aparut in 1941, in buza razboiului si cu intentia clara de-a pastra, in ciuda austeritatii si urateniei din jur, atmosfera comfortabila si atemporala a saloanelor de altadata: munti de flori in vaze revarsande, futoane de piele si catifea, masute de toaleta incarcate de borcane deschise pe jumatate, pudriere si draperii cu cordon, papuci de strut si covoare plusate, matase in valuri si mobile lustruite cu ceara si coaja de lamaie.
Deci, a ce miroase? Astazi, nedescriptiv; pe vremuri, insa, era catalogat ca un chypre care se deschidea citric, continua floralifer, si se aseza dulce-rasinos, pudrat, a madmoazela. Bogata.
Iata si notele initiale:
- Varf: bergamota si lamaie, neroli, fructe, condimente
- Mijloc: orris, trandafir, ylang ylang, iasomie si garoafa
- Baza: pielarie, tonka, santal, mosc, benzoina, vetiver, lichen de stejar, paciuli, vanilie/ambra.
NOTA: de-a lungul vremii, casa Houbigant a fost parfumerie oficiala pentru urmatorele capete incoronate:
- Marie Antoinette a Frantei, 1790
- Imparateasa Josephine a Frantei, 1805
- Printesa Adelaide d’Orleans in 1829
- ReginaVictoria, 1839
- Imparateasa Eugenie a Frantei, 1857
- Imparatul Napoleon al III-lea in 1870
- Tarul and Tarina Rusiei in 1890
- Regina Victoria a Spaniei in 1922
- Regina Maria a Romaniei in 1923
1 comment
Nu stiu daca vreodata voi avea sau indragi parfumul, dar stiu ca documentarea, fotografiile si felul in care scrii, pentru mine e o terapie. Daca ai fi mai aproape….ti-as trage o imbratisare! Bravo, iuuuu-bi-tamea!