Lansat de F. Fabron in 1948, L’Air du Temps a fost creat ca sa indulceasca atmosfera de după anii devastatori ai războiului, si sa le ajute pe femeile care lucraseră în fabrici si pe camp să-și recapete feminitatea și romantismul. L’Air du Temps—un parfum prețios dar optimist—înseamnă, în parafrază si cum nu se poate mai potrivit, “Aerul vremurilor noastre”.
Notele sunt listate astfel: aldehide, trandafir, note de condimente, bergamot, neroli, lemn brazilian, piersica si garoafe (varf); lacramioara, orhidee, trandafir de Mai, violeta, ylang ylang, gardenie, iasomie, iris, crin, cuișoare și rozmarin (mijloc); mosc, cedru, santal, ambra, vetiver, lichen de stejar, benzoina (baza). Un portret nitel ametitor, insa care imprima curatenie si un soi de serenitate cuminte, relaxata, dar foarte originala- L’air du Temps nu e o Lolita, ci o Lola troncanind vesela cu tocuri de lemn pe o strada insorita si cu caldaram.
In paralel cu parfumul, casa a pus dintotdeauna pret, ca si Guerlain, pe flaconnage; insa unde Guerlain a preferat sa lucreze cu Baccarat si Pochet e du Courval, Nina Ricci a facut parteneriat direct cu Lalique, care a creat sticle fix pe masura parfumului: iconice.
Iata aici doua variante- prima, mai simpla si mai recenta, e din cristal, si se vindea in anii ’70 cu formula de parfum pur (stim asta pentru ca celelalte concentratii aveau dopul nu din cristal, ci din metal auriu si, mai tarziu, din plastic auriu si tare).
Cea de-a doua sticla e un flacon de cristal creat de Marc Lalique in 1951 pentru seria-semnatura cu porumbei. Recunoscuta si colectionata peste tot in lume pana in zilele noastre, seria cu porumbei includea 6 variante de marime cu doua pasari pe capac, si 3 variante cu doar una- cum e a noastra, de 15ml. Dimensiunile nu erau inscrise pe sticla, insa fundul era gravat, dupa cum se vede, cu acid: Nina Ricci. Bottle by Lalique France. Toate flacoanele cu porumbei contineau extract de parfum, fiind si cele mai scumpe; de altfel, sticlele goale se vand astazi, colectionarilor, cu pana la $150.
Amandoua sticlele au fost culese din targuri de vechituri, laolalta cu altele, si lasate in pace- in afara de un sters cuminte cu o carpa uscata, pe flacoanele vechi n-ar trebui intervenit cu nimic. Dupa cum se vede, lichidul pretios dinauntru s-a evaporat pana la stadiul de melasa, cu mai toate notele intacte. In fapt, atat de proaspete incat aproape straluceste in intunericul in care, prudent, l-am gazduit.
Valorile emblematice ale lui L’Air du Temps rămân universale: pace, puritate, libertate și iubire, L’Air du Temps este, de asemenea, aerul pe care-l respiram, starea de spirit a momentului, reflecția fiecărei ere…”Robert Ricci, pe ninaricci.com