Casa L’artisan Parfumeur a fost creata acum 42 de ani, cand Jean Laporte a pierdut un pariu in urma caruia a trebuit sa compuna un parfum de banana. Parfumul trebuia sa acompanieze un costum—de banana, evident—la un bal mascat, si a fost asa de apreciat ca i-au urmat altele, la fel de inovative: Mure et Musc (1978) a fost primul parfum cu mure, iar Premier Figuier (1994) a fost primul parfum care folosea, dintr-un smochin, si fructul, si frunzele, si esenta lemnoasa.
Din 1976 incoace, Laporte a colaborat cu aproape 20 de parfumeuri, impreuna cu care a lansat aproape 100 de parfumuri, multe dintre ele iconice, si majoritatea inca pe piata cu o formula—daca nu originala—macar aproape de cea cu care s-au lansat. Tot din 1976 incoace, designul de sticla a fost schimbat de cateva ori; si chiar daca astazi colectia include sticle moderne, minimaliste, si monocrome, ele inca pastreaza, din trecut, formula care l-a consacrat pe L’Artisan: constructie heptagonala, cu capac masiv, fatetat si el.
De la lansare, parfumurile au fost gazduite mai intai intr-o sticla-plosca turtita si canelurata, cu capac din plastic metalic, cam ieftin; imediat dupa, in acelasi an, s-a trecut la sticla heptagonala care avea dop din metal rotund si etichete lunguiete colorate in functie de parfum (roz la trandafir, mov la mure, etc.). Inca mai tarziu s-a trecut la sticla heptagonala cu capac heptagonal si eticheta colorata—si aceasta e combinatia favorita a multora, pentru ca are indeajuns design cat sa individualizeze parfumul dinauntru insa indeajuns de multe elemente comune cat sa creeze, dintr-un grup de sticle, o colectie coerenta.
Asta este si combinatia mea preferata, pe care o adun si admir la fiecare parfum pe care pun mana. Iata, mai jos, o mare parte din parfumurile L’artisan Parfumeur care mi-au trecut prin colectie, in ordinea in datata de flaconaj.
1 comment
Salut,
Am descoperit cu putin timp im urma lumea asta bogata a parfumurilor si inca ma fascineaza tot ce citesc aici. Eu nu ma pricep la parfumuri, nu stiu ce simt , nu pot sa descompun un miros, dar stiu ca-mi plac cele verzi si aerisite, si nu-mi plac foarte dulci si grele. Si iti citesc toate postarile, rand pe rand, azi am ajuns aici si am aflat azi ca exista parfum cu numele meu. Cum miroase floarea de liana? :))
Liana
P.s. stiu si io vorba ” cacalau, Maria ta”, dar de unde vine :))? Era poanta unui banc?…