Profil de aroma: animalic, adanc, cald, viu, dens, fecalic, sexual, dulce, cateodata pudrat/pulverulent, fecund, stabil, organic; descris si ca: dulce, cremos, bogat, pielos, picant și chiar lemnos. Intotdeauna nota de baza. Se combina usor cu aproape toate categoriile de note si acorduri.
Moscul- provenienta si proprietati
Moscul- istoric
am primit urmatoarea descriere, ori reteta, de la Abu Yusuf Ya’qub b. Ishaq al-Kindi, si l-am vazut preparand-o [si i-am facut adaugiri].
Moscul- utilizare
- Nitromoscul a fost primul din familia moscurilor sintetice, insa e instabil si potential toxic;
- moscurile policiclice sunt complet chimice si usor de produs, utilizate cel mai frecvent în parfumeria si cosmetica modernă; Galaxolida, de pilda, e un mosc policiclic frecvent întâlnit în detergenții de rufe, unde mascheaza mirosul altor substanțe chimice (si e cancerigena).
- moscurile mono/macrociclice sunt extrase din plante, scumpe de produs insa insa cele mai apropiate chimic de moscul natural. Un fapt interesant despre moscul mono/macrociclic este că în jur de jumătate din populație devine anosmica la el atunci cand este inclus într-o compoziție parfumată; din acest motiv, parfumerii combină de obicei mai multe tipuri de mosc pntru a se asigura ca nota colectiva de mosc se pastreaza si ramane in compozitie asa cum a fost gandita.
Astazi, moscurile din plante vin de la Angelica, floarea-de-mosc (ambreta), si—rar—lemn-moscat.
Considerente etice
Utilizarea moscului natural in parfumerie a fost reglementată în 1979, când cerbul moscat a fost inregistrat pe lista speciilor pe cale de dispariție si comercializarea pungilor de mosc a devenit ilegala conform Conventiei de la Washington.
CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, sau Conventia de la Washington) este un tratat multilateral care vizeaza protejarea speciilor amenintate. Tratatul a fost propus ca rezultat al rezolutiei adoptate in 1963 la o sedinta a membrilor IUCN (International Union for Conservation of Nature). Conventia a fost deschisa pentru inscrieri in 1973 si a intrat in vigoare la 1 iulie 1975, punand automat sub protectie peste 35.000 de specii de plante si animale.
NOTA: Franta si Japonia NU AU SEMNAT ACEST TRATAT, si prin urmare, teoretic, pot inca aproba folosirea moscului animal din rezerve construite cu achizitii facute inainte de 1975.
Cu alte cuvinte, este posibil ca unele colectii moderne sa contina mosc animal; insa cu cat ne indepartam de anul 1979, cu atat rezervele scad, pretul creste, si braconajul pentru pietele parfumeriei private dobandeste noi dimensiuni.
Si asta nu e de mirare- daca o singura granula animalica poate parfuma peste 100.000 metri cubi de aer fara ca vreodata sa-si modifice masa, moscul este, de departe, cel mai mirositor—si cel mai persistent—ingredient cunoscut noua.
*material realizat din interviuri, comentariu personal, si traduceri selective pe texte de la www.discovermagazine.com, www.fragrantica.com, www.wikipedia.com, www.animalia.bio. Traducerile imi apartin.